UNFCCC Montenegro

Print this page Generate PDF

Aktuelnosti

Broj čitanja: 9011
04. Nov 2013.

GIZ kampanja uticaj toplotnog talasa na zdravlje građana

Kategorija: Novosti
Poslao: urednik

GIZ –Njemačka internacionalna saradnja je u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, finansijski podržao javnu kampanju o uticaju klimatskih promjena /toplotnih talasa na zdravlje gradjana/ki Crne gore u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Crvenim krstom Crne Gore.

Institut za javno zdravlje je pripremio pet vrsta flajera i postera sa uputstvima o ponašanju u toku visokih temperatura za djecu, trudnice, stare osobe, hronične bolesnike/ce i opštu populaciju koji su distribuirani svim zdravstvenim centrima u Crnoj Gori (na websajtu unfccc.me u sekciji IZDVAJAMO). Flajer sa uputstvima za opštu populaciju su distribuirana tokom jula i avgusta 2013 preko tri najčitanija dnevna lista u Crnoj Gori. Takodje, Institut je organizovao i konferenciju za medije u saradnji sa HMZom i Crvenim krstom Crne Gore, kako bi najavio kampanju i toplotne talase, i kako bi istovremeno skrenuo pažnju novinarima na značaj visokog nivoa  javne svijesti o rizicima po zdravlje zbog ekstremnih vremenskih neprilika kao i na značaj pravovremenog upozorenja na iste.

Paralelno sa aktivnostima Instituta, GIZ je podržao Crveni Krst u emitovanju u dva navrata promotivnog spota “Adaptiraj se!” na najgledanijim TV stanicama u Crnoj Gori, dijeljene promotivnog materijala -flajera i postera instituta u svim lokalnim ograncima Crvenog Krsta na teritoriji naše zemlje, kao i na promotivnim punktovima u Podgorici, Baru i Budvi, gdje se dijelio promo material i gdje su volonteri Crvenog Krsta demonstrirali vježbu ”Pružanje prve pomoći” tokom jula i avgusta. Volonteri su takodje dijelili promo materijal i po najposjećenijim plažama u pomenuta tri grada.

Kampanja je podržana kroz GIZov regionalni projekat: Adaptacije na klimatske promjene na Zapadnom Balkanu, koji ima za cilj podršku pet zemalja regiona (Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju) u jačanju kapaciteta lokalnih institucija za adaptacije na klimatske promjene, posebno u oblasti upravljanja poplavama i sušama kao i u oblasti  integracije programa adaptacije na klimatske promjene u urbanom planiranju i razvoju.

 

 

 

 

Trenutno posjetilaca: 22 | Posjeta ovog mjeseca: 2569 | Ukupan broj posjeta: 288039
UNFCCC.ME 2012 © Ministry of Sustainable Development and Tourism of Montenegro. All rights reserved.
Webdesign by Kristijan